Seksualność i niepełnosprawność mężczyzn ze stwardnieniem rozsianym w Polsce - Popek, Marcin; Grabowska-Popek, Aneta (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wstęp: Stwardnienie rozsiane (sclerosis multiplex – SM) jest częstą chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Na świecie blisko 2,1 mln ludzi choruje na SM. Zazwyczaj schorzenie to jest rozpoznawane między 20. a 50. rokiem życia i może być przyczyną niepełnosprawności. Problemy seksualne u mężczyzn SM są częstsze. Cel pracy : Ocena stopnia niepełnosprawności oraz życia seksualnego mężczyzn chorujących na SM. Materiał i metody: Badaniem objęto 72 mężczyzn chorych na SM. Do badania włączono 30,55% (n = 22) pacjentów z wtórnie postępującą postacią SM, 27,77% (n = 20) z nawracająco-remitującym SM, 22,22% (n = 16) z pierwotnie postępującym SM i 16,66% (n = 12) z postępująco-nawrotowym SM. Narzędziem badawczym była ankieta własnego autorstwa. Pod uwagę wzięto orzeczenie o stopniu niepełnosprawności oraz rozszerzoną skalę niewydolności ruchowej EDSS ( Expanded Disability Status Scale ). Wyniki: Codzienną aktywność seksualną deklarowało jedynie 8,33% pacjentów (n = 6), kilka razy w tygodniu 25% (n = 18), kilka razy w miesiącu 33,33% (n = 24), raz w miesiącu 16,66% (n = 12), kilka razy w roku 5,55% (n = 4) i raz w roku 11,11% (n = 8). Stwierdzono związek pomiędzy niepełnosprawnością a niską aktywnością seksualną oraz częstym przyjmowaniem sildanefilu i jego pochodnych u badanych. Wnioski : Poruszony problem jest często niedostrzegany przez lekarzy, co powinno skłaniać neurologów i seksuologów do współpracy w tym zakresie. Uzyskane wyniki nakazują podjęcie szerszych badań dotyczących tej tematyki.