Alkoholowy zespół płodowy – przyczyny, kryteria diagnostyczne i prewalencja - Horecka-Lewitowicz, Agata; Lewitowicz, Piotr; Adamczyk-Gruszka, Olga; Skawiński, Dariusz; Szpringer, Monika (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Alkoholowy zespół płodowy ( fetal alcohol syndrome – FAS) jest skutkiem prenatalnej ekspozycji na działanie alkoholu. Jest on nieodwracalny. W Polsce coraz częściej rozpoznawane są FAS i spektrum poalkoholowych skutków rozwojowych ( fetal alcohol spectrum disorders – FASD), ale dostęp do specjalistycznych narzędzi diagnostycznych jest ograniczony. Wskazane jest posługiwanie się 4-stopniową skalą diagnostyczną (4-Digit Diagnostic Code), która umożliwia ocenę nasilenia 4 podstawowych objawów FAS, takich jak: opóźnienie wzrostu, cechy dysmorficzne charakterystyczne dla FAS, uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego oraz prenatalna ekspozycja na alkohol. Potwierdzono, że nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu dla kobiety w ciąży i abstynencja w tym okresie gwarantuje niewystąpienie FAS u dziecka. Konieczne jest szerokie informowanie społeczeństwa o toksycznym działaniu nawet niewielkich dawek alkoholu w ciąży, ponieważ nadal pokutują przekonania o np. pozytywnym wpływie czerwonego wina na stan ciężarnej i płodu.