Osobowość a sposoby radzenia sobie ze stresem - Cieślik, Aleksandra (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Naturalnym pragnieniem człowieka jest życie w dobrym zdrowiu i samopoczuciu. Tymczasem każdy często jest poddawany różnego rodzaju stresom. Ludzie stresują się prawie wszystkim: wydarzeniami na świecie, bezrobociem, korkiem na ulicy, spojrzeniem przełożonego, chorobą, rozwodem. Poziom stresu zwiększa się szczególnie w sytuacjach, gdy istnieje poczucie zagrożenia fizycznego, społecznego lub psychicznego. Zjawisko to jest bardzo powszechne i wiele osób uważa, że jest ono typowe dla dzisiejszych czasów. Niejednokrotnie stres jest powodem depresji, frustracji, znacznie rzadziej sojusznikiem w osiąganiu sukcesów i wytyczonych celów. W świadomości przeciętnego człowieka utrwaliło się negatywne pojęcie stresu, ale pomimo że stres wpływa na rozwój wielu chorób, może być także czynnikiem aktywizującym, dopingującym do działania. Pewien poziom stresu jest więc wskazany, dzięki niemu łatwiej rozwiązuje się problemy. Pod wpływem umiarkowanego stresu człowiek może sprawniej funkcjonować, szybciej działać, poprawia się wówczas koncentracja i zwiększa wydajność mózgu. Stres jest poważnym problemem społecznym i zdrowotnym. U progu trzeciego tysiąclecia stres stał się wrogiem publicznym numer jeden, dlatego ludzie powinni nauczyć się nad nim panować. Należy pamiętać, że nie da się uniknąć stresu, dlatego najlepszym wyjściem jest mieć nad nim kontrolę i umieć zaradzić jego skutkom.