Leczenie przeciwbólowe chorego ze szpiczakiem plazmocytowym – opis przypadku - Morawska, Marta Izabela (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Leczenie przeciwbólowe jest integralną częścią terapii przeciwnowotworowej. Ma ono na celu ulżyć cierpieniu pacjentów oraz zapobiec destrukcyjnemu wpływowi bólu na tryb życia chorego i jego rodziny. Ból może się pojawiać na każdym etapie choroby nowotworowej i występuje średnio u 50%, a w zaawansowanym okresie choroby u ponad 75% chorych. Podstawową metodą leczenia bólu u osób z nowotworem jest farmakoterapia przeprowadzona wg schematu „drabiny analgetycznej”. Około 90% chorych z bólami nowotworowymi może być skutecznie leczonych farmakologicznie. Oksykodon należy do grupy analgetyków opioidowych III stopnia drabiny analgetycznej Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization – WHO), zalecanych przez Europejskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej (European Association for Palliative Care – EAPC), obok morfiny i niedostępnego w Polsce hydromorfonu, leków pierwszego rzutu w leczeniu bólu o natężeniu umiarkowanym do silnego u chorych na nowotwory. Celem pracy jest prezentacja przypadku chorego ze szpiczakiem plazmocytowym, u którego zastosowano preparat oksykodonu CR z powodu bólu o silnym natężeniu.