(Nie)jednorodne grupy pacjentów - Wesołowski, Marek (Menedżer Zdrowia, 2014)
Jednorodne grupy pacjentów – metoda, według której NFZ płaci szpitalom za leczenie – pojawiły się w 2008 r. Wprowadzone w pośpiechu i bez przygotowania spowodowały spory zamęt na rynku medycznym. W początkowym okresie szpitale nie potrafiły użyć nowego systemu rozliczeń i traciły, nie mogąc wykazać świadczeń do zapłaty.