Pro Aegrotis Oncologicis - Rolska, Paulina; Łanda, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2014)
Według danych Państwowego Zakładu Higieny w 2012 r. nowotwory złośliwe były drugą co do częstości przyczyną zgonów w Polsce. Na uwagę zasługuje również względny wskaźnik 5-letnich przeżyć świadczący w sposób pośredni o jakości świadczonych usług.