Makdonaldyzacja medycyny - Cofta, Szczepan (Menedżer Zdrowia, 2014)
Szczególną refleksję powinno wzbudzić podpisanie w styczniu przez prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia zarządzenia w sprawie określenia kryteriów oceny ofert w postępowaniu w sprawie zawarcia umowy o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. Uwzględniono w nim sugestie preferowania przy kontraktowaniu podmiotów mających certyfikaty ISO i certyfikat akredytacyjny ministra zdrowia.