Ból i cierpienie a godność i prawa dziecka chorego w aspekcie uporczywej terapii - Cepuch, Grażyna; Domańska, Dorota; Dębska, Grażyna (Psychoonkologia, 2013)
U dzieci, w przeciwieństwie do dorosłych, ból i cierpienie nie jest ani czymś codziennym, ani oczywistym, ani naturalnym. Dla dzieci są to zawsze doznania niezrozumiałe, postrzegane jako kara i rodzące negatywne emocje. Niedołożenie wszelkich starań w walce z cierpieniem godzi w godność dziecka poprzez nierespektowanie jego praw, nawet w obliczu zbliżającej się śmierci. Celem podjęcia tematu jest uwrażliwienie na cierpienie przeżywane przez chore dziecko z uwzględnieniem poszanowania jego godności i problemu uporczywej terapii. Cierpienie doświadczane przez chore dzieci jest specyficznym przeżyciem odzwierciedlającym ich potrzeby i oczekiwania. Uznanie godności dziecka przejawia się w respektowaniu przysługujących mu praw – ochrony przed bólem i prawa zarówno do życia, jak i śmierci.