Europejskie zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne w rzeżączce u dorosłych, 2012 - Bignell, Chris; Unemo, Magnus (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Rzeżączka jest ważnym problemem zdrowia publicznego na świecie. Szczególnym dylematem jest oporność na cefalosporyny o szerokim spektrum, obserwowana w ostatnich latach. W niniejszych zaleceniach przedstawiono rekomendacje dotyczące diagnostyki i leczenia rzeżączki w Europie. W porównaniu z poprzednimi zaleceniami z 2009 roku zalecenia z 2012 roku zostały uaktualnione; uwzględniają szersze wskazania do przeprowadzania badań; wprowadzają leczenie niepowikłanej rzeżączki dwoma antybiotykami (ceftriakson w dawce 500 mg i azytromycyna w dawce 2 g), gdy nie jest znana wrażliwość na antybiotyki; zalecają wykonanie testu potwierdzającego wyleczenie (ang. test of cure ) we wszystkich przypadkach rzeżączki w celu zapewnienia eradykacji zakażenia i wykrycia możliwej antybiotykooporności oraz identyfikację, weryfikację i zgłaszanie przypadków niepowodzeń po stosowaniu rekomendowanej terapii. Osiągnięcie najwyższej jakości w przeprowadzaniu badań, diagnostyce, leczeniu i kontroli po leczeniu odgrywa podstawową rolę w kontroli nad szerzeniem się rzeżączki opornej na cefalosporyny i na wiele innych leków.