Wpływ indywidualnego zaopatrzenia ortopedycznego na stan stopy z zespołem stopy cukrzycowej neuropatycznej - Nowicka, Sara Agata; Węgrzynowski, Adam; Stanišić, Michał; Wierusz-Wysocka, Bogna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Cel pracy : Ocena wpływu indywidualnego zaopatrzenia ortopedycznego na stan stopy z zespołem stopy cukrzycowej (ZSC) neuropatycznej. Oceniano wpływ odciążenia dzięki zastosowaniu wkładki ortopedycznej na stan stopy, komfort chodzenia i proces gojenia rany. Materiał i metody : Badaniem objęto grupę 50 osób (43 mężczyzn i 7 kobiet) w wieku średnio 58,18 roku (min. 38 lat, maks. 77 lat), z cukrzycą typu 1 (11 osób) i typu 2 (39 osób), trwającą średnio 16,5 roku (min. 3 lata, maks. 34 lata), u których powstało owrzodzenie o charakterze neuropatycznym przynajmniej raz w ciągu trwania choroby. Pacjenci zostali poddani badaniu pedobarograficznemu. Dla każdego badanego wykonano indywidualne wkładki ortopedyczne. Następnie oceniano wpływ zastosowanych wkładek na stan stóp. Wyniki : Najczęstszą lokalizacją owrzodzeń było śródstopie (22 osoby, 64,71%). Wśród badanych 13 osób (26%) zauważyło zmniejszenie przyrostu modzela na stopach, u 14 badanych (42,42%) owrzodzenie się zmniejszyło, u 4 badanych (12,12%) doszło do zwiększenia istniejącego owrzodzenia, u 7 osób (14%) powstało nowe owrzodzenie (w tym u większości było ono zlokalizowane w obrębie palców stóp). Najczęściej obserwowanym efektem było zwiększenie komfortu chodzenia podczas stosowania indywidualnych wkładek ortopedycznych. Większość badanych (56%) zauważyła także ogólną poprawę stanu stóp podczas noszenia indywidualnych wkładek ortopedycznych. Wniosek : Uzyskane wyniki potwierdzają korzystny wpływ stosowania indywidualnych wkładek ortopedycznych na proces leczenia i profilaktyki ZSC.