Poważne komplikacje po kolonoskopii diagnostycznej – opis dwóch przypadków - Misiak, Piotr; Jabłoński, Sławomir; Wcisło, Szymon; Niemirowicz, Maciej (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Perforacja okrężnicy po kolonoskopii diagnostycznej jest niezwykle rzadkim powikłaniem. W poniższej pracy chcielibyśmy zaprezentować dwa przypadki, w których perforacja podczas kolonoskopii doprowadziła do sytuacji zagrożenia życia: pierwszy z dwustronną odmą opłucnową, odmą jamy otrzewnej i przestrzeni zaotrzewnowej oraz drugi, w którym na skutek masywnej odmy prężnej doszło do zatrzymania akcji serca. Według naszej wiedzy w piśmiennictwie międzynarodowym dotychczas opisano ok. 5 podobnych przypadków.