Polityka psuje NFZ – rozmowa z Agnieszką Pachciarz, prezes Uniwersyteckiego Centrum Stomatologii i Medycyny Specjalistycznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, byłą prezes NFZ - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2014)
– Przez pewien czas uważałam, że system polityczny zaakceptuje funkcjonowanie niezależnego dysponenta składek ubezpieczonych. Niestety stanowisko prezes NFZ okazało się bardziej polityczne, niż sądziłam. Poczułam się zatrzymana w pół drogi – mówi Agnieszka Pachciarz, była prezes NFZ.