Nieznośna lekkość długu - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2014)
Polskie szpitale zadłużają się na potęgę: bo mogą. Niektóre nawet chcą. Nie spłacają też zadłużenia – bo nikomu na tym nie zależy. Gorzko za to zapłacimy za kilka, kilkanaście lat. Można śmiało twierdzić, że dziś ta wartość przekracza 11 mld zł.