Artykuł poglądowyMetody badawcze wykorzystywane do oceny teorii umysłu - Gołębiewska, Katarzyna Krystyna; Górna, Krystyna; Jaracz, Krystyna Danuta (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2014)
Teoria umysłu to termin wprowadzony po raz pierwszy przez Premacka i Woodruffa. Oznacza on wrodzoną zdolność do przypisywania stanów psychicznych samemu sobie i innym ludziom w celu przewidzenia i wytłumaczenia ich zachowania. Od lat 80. XX w. stanowi przedmiot zainteresowania wielu badań. Ze względu na złożoność i wielowymiarowość teorii umysłu istnieje wiele metod jej oceny. Celem pracy jest przegląd narzędzi badawczych służących do pomiaru teorii umysłu. Wybrane metody badawcze przyporządkowano do grup w zależności od tego, jakiego aspektu teorii umysłu dotyczą. Poniżej przedstawiono: 1) testy dotyczące fałszywego przekonania, 2) Test pozór–rzeczywistość , 3) testy służące do oceny umiejętności rozumienia gaf, metafor, żartów, ironii oraz 4) zadania wykorzystywane do oceny umiejętności rozpoznawania złożonych stanów emocji i stanów umysłu. Testy do oceny fałszywego przekonania, które zostały przedstawione w pracy, to Test niespodziewanej zmiany i  Test zwodniczego pudełka . Najbardziej znane testy służące do oceny umiejętności rozumienia gaf, metafor, żartów, ironii to Test rozpoznawania faux pas (Faux Pas Recognition Test), Test aluzji (Hinting Task) oraz Test dziwnych historyjek (Strange Stories Test) . Z kolei testy wykorzystywane do oceny umiejętności rozpoznawania złożonych stanów emocji i stanów umysłu to np. Test „Odczytywania umysłu w oczach” , MASC (Movie for the Assessment of Social Cognition) oraz zadanie „krótka historyjka” (Short Story Task) . Celem przeglądu zaproponowanych metod badawczych jest zapoznanie z wybranymi testami pomiaru teorii umysłu oraz ułatwienie badaczom wyboru narzędzi służących do oceny teorii umysłu.