Inhibitor aktywatorów plazminogenu typu 1 (PAI-1) w wyciągach tkankowych raka piersi - Pietrusińska, Elżbieta; Ziółkowska, Ewa; Kotschy, Maria (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Wzrost i inwazja komórek raka piersi związana jest z aktywacją plazminogenu do plazminy, która bezpośrednio lub za pośrednictwem metaloproteinaz degraduje wiele składników macierzy zewnątrzkomórkowej. Inhibitor aktywatorów plazminogenu typu 1 (PAI-1) może poprzez regulację plazminogenezy wpływać na procesy związane ze wzrostem i progresją nowotworu. Celem pracy była ocena stężenia PAI-1 w ekstraktach tkanek raka piersi w porównaniu do prawidłowych tkanek gruczołu piersiowego oraz analiza zmiany stężeń PAI-1 w tkankach nowotworowych w zależności od wybranych czynników prognostycznych. Badaniami objęto 30 kobiet w wieku 39–81 (średnio 58) lat, z rozpoznanym rakiem piersi, leczonych w Centrum Onkologii w Bydgoszczy. Fragmenty tkanek pobierano z guza nowotworowego usuniętego podczas zabiegu wraz z marginesem lub całym gruczołem piersiowym. Do porównania stężeń PAI-1 z wyciągów z tkanek raka piersi służyły tkanki makroskopowo prawidłowe położone w odległości ok. 2 cm od guza. Stężenia PAI-1 badano metodą immunoenzymatyczną ELISA przy użyciu komercyjnego zestawu. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono istotnie wyższe stężenia PAI-1 w wyciągach tkankowych raka piersi w porównaniu do prawidłowych tkanek gruczołu piersiowego. Stężenie PAI-1 w tkance nowotworowej było również istotnie wyższe w grupie guzów o gorszym rokowaniu, tj. o zaawansowaniu T2 oraz bez obecnych receptorów estrogenowych w tkance nowotworowej. Na podstawie przeprowadzonych badań potwierdzono udział PAI-1 w patogenezie raka piersi.