Pół kroku to jeszcze nie krok - Górecki, Wiktor (Menedżer Zdrowia, 2014)
Diagnozy socjologiczne zgodnie sygnalizują niebezpiecznie niski i obniżający się poziom wzajemnego zaufania wśród twórców i użytkowników sieci informatycznej w ochronie zdrowia. To sprzyja forsowaniu z zaskoczenia rozwiązań przygotowywanych w ukryciu, w wąskim, zaufanym gronie. Eksperci, których nie zaproszono, cedzą dobre rady chyba tylko po to, żeby nie dać o sobie zapomnieć. Interesariusze, coraz mniej agresywni, coraz bardziej pokornie czekają na szczegóły i konsekwencje.