Popularność Internetu wśród młodzieży akademickiej - Szpringer, Monika; Laurman-Jarząbek, Edyta; Kosecka, Justyna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: Rzeczywistość wirtualna stanowi wyjątkową okazję do wspierania rozwoju osobistego, ale także tworzy nowe bariery i nierówności, co powoduje wiele zagrożeń zarówno dla człowieka, jak i dla ogółu społeczeństwa. Oprócz niewątpliwych zalet Internetu, coraz częściej stanowi on zagrożenie dla harmonijnego rozwoju człowieka. Wirtualna rzeczywistość stawia użytkowników w sytuacji, w której interakcja i komunikacja prowadzona jest inaczej. Cel pracy: Analiza popularności Internetu wśród młodzieży akademickiej. Materiał i metody : Badania empiryczne zostały przeprowadzone w roku akademickim 2010/2011 w szkołach wyższych na terenie województwa świętokrzyskiego. Ogółem badaniu poddano 950 studentów kierunków medycznych (pielęgniarstwo, fizjoterapia, ratownictwo medyczne), kierunków pedagogicznych (resocjalizacja, zintegrowana przedszkolna i wczesnoszkolna edukacja, pedagogika z logopedią) oraz technicznych (mechatronika, budownictwo). W badaniu posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, w ramach którego wykorzystano technikę ankietowania. Problem badawczy zawarto w pytaniu: Jak popularny jest Internet wśród studentów? Wyniki: Osoby badane w ponad 50% były z przedziału wiekowego 20–25 lat. Ponad 33% studentów to osoby pomiędzy 26. a 30. rokiem życia. Ponad 87% badanych korzysta z Internetu, 88% respondentów założyło swój profil na Facebooku, 81% studentów loguje się na Naszej Klasie. Do bardzo częstego korzystania z informacji naukowych w Internecie przyznaje się ponad 76% badanych studentów. Ponad 55% badanych korzystało z porad psychologicznych w Internecie. Komunikatora Gadu-Gadu bardzo często używa 75% badanych studentów. Wyniki badań potwierdzają, że ponad 64% ankietowanych bardzo często robi zakupy w sklepach internetowych oraz ponad 73% badanych poszukiwało partnera życiowego na portalach randkowych. Miejsc pracy w Internecie poszukiwało 78% badanych, z czego największy odsetek stanowią studenci kierunków medycznych (85,42%) i pedagogicznych (78,62%). Wnioski : Internet stał się metarzeczywistością, równie istotną co świat realny. Podstawową przestrzenią, w której funkcjonuje pokolenie internautów, są portale społecznościowe. Tam znajdują oni odbicie rzeczywistości, poszukują ,,sposobów” na swoje życie. Młodzi ludzie nie mają oporu przed opisywaniem relacji w pracy, w domu, w szkole, na studiach czy ocenianiem innych na blogach i forach internetowych. Ludzie coraz chętniej zakładają swoje profile na więcej niż na jednym portalu społecznościowym, kierując się chęcią poznawania nowych ludzi, odnawiania kontaktów z przeszłości, poznawania nowych kultur (często subkultur).