Ocena zadowolenia studentów z kształcenia na kierunku pielęgniarstwo na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doniesienie wstępne - Gotlib, Joanna; Redel, Iwona; Stachacz, Grzegorz; Kaczyńska, Anna; Belowska, Jarosława; Panczyk, Mariusz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: : Analiza opinii studentów na temat zadowolenia ze studiowania jest jednym z podstawowych elementów oceny globalnej jakości kształcenia na uczelniach. Cel pracy: : Analiza oceny zadowolenia studentów z treści i metod kształcenia na kierunku pielęgniarstwo na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Materiał i metody:: W badaniu wzięło udział 200 studentów studiów stacjonarnych (ST) i niestacjonarnych (NST), w tym 195 kobiet i 5 mężczyzn. Średnia ich wieku wynosiła 34 lata, a odsetek zwrotu ankiet 55%. W badaniu wykorzystano dobrowolne, anonimowe badania ankietowe – samodzielnie skonstruowany kwestionariusz zawierający 27 pytań zamkniętych. Studenci otrzymywali kwestionariusz w formie linku do elektronicznego formularza. Przeprowadzono analizę statystyczną: StatSoft Statistica 10.0, test U Manna-Whitneya (p < 0,05). Wyniki: : Większość studentów ST i NST była zadowolona z kształcenia na kierunku pielęgniarstwo na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Większość również deklarowała, że liczba godzin wykładów była wystarczająca (ST istotnie częściej – p < 0,05). W obu grupach studenci stwierdzali, że liczba godzin zajęć seminaryjnych, ćwiczeń oraz praktyk zawodowych była wystarczająca (p = NS). Zdecydowana większość studentów ST i NST chciałaby decydować o wyborze zajęć teoretycznych i seminaryjnych zgodnie z zainteresowaniami i specyfiką pracy. Studenci NST istotnie częściej niż ST (p < 0,05) podawali, że w programie studiów jest za mało godzin kształcenia z takich przedmiotów, jak: kontraktowanie świadczeń medycznych, prawo w ochronie zdrowia, pielęgniarstwo europejskie. Wnioski: W grupie badanej kształcenie na kierunku pielęgniarstwo spełniło oczekiwania zarówno studentów ST, jak i NST. Tryb studiów może wpływać na oczekiwania studentów wobec programu studiów, treści i organizacji kształcenia oraz poziom ich satysfakcji z otrzymanego wykształcenia. Studenci NST mieli większe oczekiwania wobec konstrukcji programu kształcenia oraz treści kształcenia przekazywanych podczas studiów. W celu ciągłego podnoszenia i utrzymywania wysokiej jakości kształcenia badania dotyczące zadowolenia studentów ze studiowania powinny być prowadzone regularnie, a ich wyniki implementowane do programów studiów, treści i stosowanych metod kształcenia.