Pracownia leku cytotoksycznego warunkiem wysokiej jakości produktu - Głuszek, Katarzyna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Walka z nowotworami jest ogromnym wyzwaniem nie tylko dla chorego pacjenta, lekarzy, ale całego systemu opieki zdrowotnej. Po raz pierwszy na Europejskiej Konferencji Farmaceutów Onkologicznych zaproponowano najwyższe standardy opieki farmaceutycznej dla pacjentów z nowotworami. Niewątpliwie na powstawanie nowotworu ma wpływ styl życia oraz profilaktyka umożliwiająca wykrycie nowotworu we wczesnym stadium choroby. Ponieważ cytostatyki mają działanie toksyczne, mutagenne, onkogenne oraz immunosupresyjne, ich przygotowywaniem powinna zajmować się Centralna Pracownia Leku Cytotoksycznego, gdyż większość przygotowywanych leków należy do wykazu A. Leki są sporządzane według zasad GMP. Ogólnopolskie Standardy Zatwierdzone przez Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne wyznaczają kierunek do opracowania przez każdy szpital własnych procedur i instrukcji. Za przygotowywanie leków cytotoksycznych odpowiada magister farmacji. Przy jednej loży powinien pracować operator i pomocnik. Zalecany czas pracy nie może przekraczać 2 godzin bez przerwy, a w ciągu dnia 5 godzin. Osoba odbierająca leki cytotoksyczne z Centralnej Pracowni podpisuje się czytelnym podpisem i pieczątką wraz z godziną i datą odbioru. Przy produkcji cytostatyków w dawkach dziennych dla pacjentów wskazane jest stosowanie koncentratów w postaci roztworów, a nie proszków liofilizowanych, powoduje to skrócenie etapu wykonania leku oraz zmniejsza możliwość powstawania aerozolu; natomiast w przypadku zamkniętych systemów infuzyjnych (pojemniki z płynami infuzyjnym), które są wykorzystywane do produkcji dawek dziennych, potrzebne są dwa szczelne porty do podawania. Bezigłowe połączenie typu LUER-LOCK – zalecenie ISOPP – gwarantuje szczelne połączenie z aparatem do przenoszenia leków nawet w przypadku wzrostu ciśnienia przy wykonywaniu leków. Apteka staje się poniekąd producentem oraz dystrybutorem leków onkologicznych. To nakłada się na wysokie wymagania co do produkcji leku (wysoka jakość), bezpieczeństwo osób wykonujących oraz udział w racjonalnym zarządzaniu lekami [10]. Według FIP apteka to placówka ochrony zdrowia publicznego, w której wykonują pracę osoby do tego uprawnione: magistrowie oraz technicy farmacji.