Podsumowanie dwuletniej działalności Infolinii Onkologicznej na Pomorzu - Grabowska, Dorota; Malicki, Izabela; Chrzanowska, Małgorzata; de Walden-Gałuszko, Krystyna (Psychoonkologia, 2014)
Niniejszy artykuł stanowi podsumowanie dwuletniej działalności Infolinii Onkologicznej utworzonej z inicjatywy Polskiego Towarzystwa Psychoonkologicznego w obrębie Wojewódzkiego Centrum Onkologii w Gdańsku. Współpracownikami Infolinii są wolontariusze, konsultanci specjaliści – lekarz onkolog, dwóch psychoonkologów, prawnik, przedstawicielka Amazonek Gdańskich i psycholog dziecięcy, a także koordynatorka całego zespołu. Dzwoniąc pod bezpłatny numer telefonu 800 08 01 64 , można uzyskać informacje na temat choroby nowotworowej, jej profilaktyki, badań diagnostycznych, różnych form leczenia przeciwnowotworowego, pomocy psychologicznej i psychoonkologicznej, a także organizacji zrzeszających pacjentów. W ciągu dwóch lat wolontariusze przeprowadzili prawie tysiąc rozmów z potrzebującymi, z czego około jedna trzecia dotyczyła problemów psychologicznych, w tym m.in. lęku, radzenia sobie z chorobą oraz problemów rodzinnych i małżeńskich. Dzwoniący często szukali informacji na temat choroby nowotworowej, leczenia i jego skutków ubocznych, a także poradni specjalistycznych i badań diagnostycznych. W ponad 60% przypadków pacjent sam dzwonił z zapytaniem, w dalszej kolejności telefonowali małżonkowie/partnerzy oraz dzieci chorych.