Pityriasis lichenoides chronica: opis przypadków – rola czynników infekcyjnych? - Chiriac, Anca; Suditu, Gabriela; Mihaila, Doina; Chirana, Alice; Chiriac, Anca E.; Foia, Liliana; Solovan, Caius; Brzeziński, Piotr (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Wprowadzenie. pityriasis lichenoides chronica (PLC), która jest łagodną osutką z obecnością nacieków limfocytarnych w skórze, manifestuje się jako długo utrzymujące się rumieniowo-grudkowe wykwity z obecnym złuszczaniem. Oprócz grudek można stwierdzić odbarwione, złuszczające się plamki. Histopatologicznie PLC jest powiązana z  pityriasis lichenoides et varioliformis acuta (PLEVA), która objawia się jako nawracające zmiany grudkowo-martwicze. pityriasis lichenoides chronica jest chorobą skóry o nieznanej etiologii, najczęściej występującą u dzieci i młodych dorosłych. Wysoce zmienny obraz choroby często jest przyczyną trudności diagnostycznych. Cel pracy . Przedstawienie dwóch przypadków PLC u dorosłych, które najprawdopodobniej były następstwem infekcji. Opis przypadków. U kobiety zmiany polegały na obecności złuszczających się, rumieniowo-przebarwionych, płaskich grudek o wielkości od 3 mm do 1 cm z towarzyszącym świądem. Wykwity zlokalizowane były na tułowiu i kończynach i początkowo rozpoznawane były jako łuszczyca wysiewna. U mężczyzny stwierdzono rozsiane zmiany skórne na tułowiu i kończynach utrzymujące się od 2 miesięcy. Pacjent był w dobrym stanie ogólnym i nie przyjmował żadnych leków. Uskarżał się jedynie na niewielki świąd i od wielu dni na wyciek z cewki moczowej. Wnioski. Pityriasis lichenoides mogło być następstwem infekcji lub niezależną chorobą. W celu wyjaśnienia roli czynników infekcyjnych niezbędne są dalsze badania.