Zastosowanie imatinibu w leczeniu nieoperacyjnego dermatofibrosarcoma protuberans zlokalizowanego w okolicy stawu barkowego - Huszno, Joanna; Starzyczny-Słota, Danuta; Nowara, Elżbieta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Wprowadzenie. Dermatofibrosarcoma protuberans (DFSP) jest rzadkim mięsakiem skóry i tkanki podskórnej. Największym problemem klinicznym są jego miejscowe nawroty. Postępowaniem z wyboru jest radykalne wycięcie chirurgiczne. W przypadku zmian nieoperacyjnych celowana terapia za pomocą imatinibu – inhibitora kinazy tyrozynowej, może spowodować istotne zmniejszenie guza i umożliwić jego chirurgiczne usunięcie. Cel pracy . Przedstawienie skuteczności leczenia imatinibem w przypadku nieoperacyjnego DFSP u 62-letniej kobiety zlokalizowanego w okolicy stawu barkowego. Opis przypadku. Pacjentka spełniała kryteria do włączenia terapii imatinibem. Po 3 cyklach leczenia stwierdzono częściową (> 50-procentową) regresję guza. Terapię skomplikowały zaburzenia wątrobowe, które wystąpiły podczas 6. cyklu. Po uzyskaniu normalizacji poziomu transaminaz leczenie kontynuowano, podając zmniejszoną dawkę leku. Zarówno za pomocą badania fizykalnego, jak i badań obrazowych stwierdzono dalsze zmniejszanie masy guza. Pacjentka odzyskała znaczną ruchomość stawu barkowego. Podjęto decyzję o kontynuowaniu terapii. Wnioski. Zastosowanie imatinibu dało kliniczną korzyść w postaci istotnego zmniejszenia masy guza. Osiągnięto bardzo dobrą odpowiedź terapeutyczną i znaczną poprawę jakości życia chorej. Leczenie imatinibem kontynuowano przez 30 miesięcy.