CARDIAC SURGERYThe effects of posterior pericardiotomy on pericardial effusion, tamponade, and atrial fibrillation after coronary artery surgery - Kaya, Mehmet; İyigün, Taner; Yazıcı, Pınar; Melek, Yasin; Göde, Safa; Güler, Salih; Karaçalılar, Mehmet; Satılmışoğlu, Muhammet Hulusi; Erek, Ersin (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp : Wysięk osierdziowy i migotanie przedsionków to często występujące powikłania po operacjach tętnic wieńcowych. Cel pracy: W celu oceny wpływu perikardiotomii tylnej na występowanie wysięku osierdziowego, tamponady oraz migotania przedsionków przeprowadzono prospektywne badanie kliniczne z randomizacją. Materiał i metody: Badana grupa składała się z 96 pacjentów (77 mężczyzn i 19 kobiet) w wieku średnio 58,1 ± 9,8 roku. Pacjenci zostali losowo przydzieleni do jednej z trzech grup: grupy pacjentów poddanych perikardiotomii tylnej (grupa I, n = 30), grupy kontrolnej (grupa II, n = 33) oraz pacjentów, u których zastosowano tylny drenaż osierdziowy, którzy jednak nie zostali poddani zabiegowi perikardiotomii tylnej (grupa III, n = 33). Wyniki: Czas trwania hospitalizacji pooperacyjnej (p = 0,03; 11,56 ± 10,64) oraz częstość reoperacji z powodu tamponady (p = 0,019; 12,1%) były znacząco wyższe w grupie II. Znaczny wysięk osierdziowy wykryto u jednego pacjenta (grupa II, n = 1) w pierwszym dniu po operacji, u jednego pacjenta w piątym dniu po operacji (grupa III, n = 1) oraz u jednego pacjenta w 30 dniu po operacji (grupa III, n = 1). W 30 dniu po operacji (p = 0,028) w grupie I odnotowano regresję wysięku osierdziowego. W grupie I stwierdzono również wyższy współczynnik pooperacyjnego migotania przedsionków, jednakże w tym względzie między grupami nie było znaczących różnic. Wnioski : Pacjenci, którzy nie zostali poddani perikardiotomii tylnej lub nie zastosowano u nich tylnego drenażu klatki piersiowej, wykazywali szczątkowy wysięk osierdziowy, wymagali dłuższej hospitalizacji i musieli być ponownie operowani z powodu tamponady. Zarówno perikardiotomia tylna, jak i tylny drenaż klatki piersiowej okazały się skuteczne we wczesnym okresie pooperacyjnym.