The effect of distension pressure on endothelial injury and vasodilatation response in saphenous vein grafts: conversion of a bypass graft to a dead pipe - Gurkan, Selami; Gur, Ozcan; Yuksel, Volkan; Tastekin, Ebru; Huseyin, Serhat; Gur, Demet Ozkaramanli; Canbaz, Suat (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wprowadzenie : Uszkodzenie śródbłonka spowodowane przez wysokie ciśnienia stosowane do relaksacji skurczów przy preparowaniu przeszczepu jest jedną z najbardziej prawdopodobnych teorii wyjaśniających wczesną niewydolność przeszczepu. Celem pracy było zademonstrowanie uszkodzenia śródbłonka w przeszczepach żyły odpiszczelowej, na które wywierano ciśnienie o różnej wysokości przy użyciu metod immunohistochemicznych i łaźni tkankowych ( tissue bath ) przeprowadzanych in vitro . Materiał i metody: Badano przeszczepy żył odpiszczelowych ( saphenous vein graft – SVG) 25 pacjentów, którzy przeszli izolowane elektywne pomostowanie aortalno-wieńcowe (CABG). Przy użyciu swoistego mechanizmu oddziaływano na SVG przez 2 minuty ciśnieniem o 5 różnych wartościach: 0 mm Hg, 50 mm Hg, 100 mm Hg, 200 mm Hg oraz 300 mm Hg. Zastosowano łaźnie tkankowe in vitro oraz przeprowadzono badania immunohistochemiczne. Wyniki: Żaden z przeszczepów, na które oddziaływano ciśnieniem 300 mm Hg, nie funkcjonował w systemie łaźni tkankowej. Odpowiedź rozkurczowa SVG, na które oddziaływano ciśnieniem 0, 50, 100 i 200 mm Hg, na karbachol wynosiła odpowiednio 97,87 ± 4,47%, 98,52 ± 3,95%, 93,78 ± 3,64% oraz 30,87 ± 4,11%. Nie wystąpiły żadne istotne statystycznie różnice w zakresie odpowiedzi rozkurczowej pomiędzy próbkami, na które oddziaływano ciśnieniem 0, 50 i 100 mm Hg (p = 0,490). Odpowiedź rozkurczowa próbek, na które oddziaływano ciśnieniem 200 mm Hg, była znacząco zmniejszona (p = 0,021). W przypadku śródbłonka próbek, na które oddziaływano ciśnieniem 0 mm Hg, barwienie CD31 ukazało niemalże nienaruszoną tkankę. Utrata komórek śródbłonka następowała przy wszystkich testowanych ciśnieniach w różnym stopniu. Wnioski: Na podstawie badań in vitro i immunohistochemicznych stwierdzono, że oddziaływanie na SVG, które używane są do pomostowania aortalno-wieńcowego, ciśnieniem 100 mm Hg lub niższym skutkuje mniejszym uszkodzeniem tkanki i zwiększa drożność przeszczepu.