CONGENITAL HEART DISEASE IN CHILDREN AND ADULTSPrevention of infectious complications after heart surgery in children: procalcitonin-guided strategy - Popov, Dmitry; Yaroustovsky, Michail; Lobacheva, Galina (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wprowadzenie : Powikłania infekcyjne pozostają istotnym problemem współczesnej kardiochirurgii. Należy poddać ocenie nowe strategie prewencyjne oparte na patogenezie tego typu komplikacji występujących po zastosowaniu płucoserca ( cardiopulmonary bypass – CPB). Celem pracy była ocena efektywności stosowania terapii prokalcytoninowej (PCT) wykorzystującej dożylne preparaty immunoglobulin ( intravenous immunoglobulins – IVIG) wzbogacone w immunoglobuliny klasy M (IgM) u dzieci z wrodzonymi wadami serca, u których we wczesnym okresie pooperacyjnym występuje systemowy stan zapalny. Materiał i metody : W jednoośrodkowym, prospektywnym badaniu klinicznym z randomizacją udział wzięło 60 kolejnych pacjentów w wieku 25 (21–30) miesięcy, którzy zostali poddani operacjom kardiochirurgicznym z zastosowaniem CPB i u których stężenie PCT we krwi przekraczało 2 ng/ml w pierwszej dobie pooperacyjnej. Pacjentów przydzielono losowo do dwóch grup, porównywalnych pod względem początkowego stanu pacjentów, ich wieku oraz czasu stosowania CPB. Preparaty immunoglobulinowe wzbogacone w IgM (Pentaglobin, Biotest Pharma GmbH, Niemcy) podawane były w badanej grupie (n = 30) komplementarnie do standardowego leczenia stosowanego również w grupie kontrolnej (n = 30). Dane przedstawiono jako mediany z percentylami 25–75 i porównano za pomocą testu Manna-Whitneya; za istotną statystycznie przyjęto wartość p < 0,05. Wyniki : Pooperacyjne powikłania infekcyjne wystąpiły u 1/30 (3,3%) pacjentów z grupy badanej oraz u 8/30 (26,7%) pacjentów z grupy kontrolnej [grupa badana: zakażenie układu moczowego (ZUM) – 1; grupa kontrolna: zapalenie płuc – 4, zapalenie płuc i sepsa – 2, zapalenie otrzewnej z niewydolnością wielonarządową – 1, ZUM – 1], p = 0,03. Długość hospitalizacji w grupie badanej wyniosła 19 (16–23) dni w porównaniu z 24 (19–29) dni w grupie kontrolnej, p = 0,02. Pacjenci w grupie badanej pozostawali na oddziale intensywnej terapii znacznie krócej niż pacjenci z grupy kontrolnej: 3 (2–4) dni vs 4 (2–8) dni, p = 0,03. Wnioski : Wysokie stężenie PCT w pierwszej dobie pooperacyjnej związane jest ze zwiększonym ryzykiem powikłań infekcyjnych po zabiegu kardiochirurgicznym. Wczesne podanie dożylnych preparatów immunoglobulinowych wzbogaconych o IgM może zapobiegać rozwojowi powikłań infekcyjnych.