THORACIC SURGERY Anti-angiogenic agents in the treatment of non-small cell lung cancer - Szyszka-Barth, Katarzyna; Ramlau, Katarzyna; Stencel, Dariusz; Ramlau, Rodryg (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Rak płuca jest najczęściej rozpoznawanym nowotworem złośliwym na świecie. W Polsce na raka płuca w 2011 r. zachorowało 14 522 mężczyzn i 6283 kobiety. Liczby zgonów i zachorowań są niemal identyczne, a rak płuca jest nadal najczęstszą przyczyną zgonów z przyczyn nowotworowych u mężczyzn, a także u kobiet. Około 80% wszystkich rozpoznań stanowi niedrobnokomórkowy rak płuca. Najczęściej stosowane schematy chemioterapii nie przynoszą zadowalających efektów. Rozwój onkologii koncentruje się na terapiach ukierunkowanych na cele molekularne, trwają również badania kliniczne nad immunoterapią. Duże znaczenie w powstawaniu i zwiększaniu wymiarów nowotworu ma rozwój nieprawidłowych naczyń krwionośnych. Bewacyzumab jest przeciwciałem monoklonalnym wiążącym się z czynnikiem wzrostu śródbłonka naczyniowego ( vascular endothelial growth factor – VEGF). Odmienną grupą leków są drobnocząsteczkowe inhibitory kinaz tyrozynowych zaangażowanych w proces angiogenezy. Leki te prezentują odmienny profil działań niepożądanych w porównaniu ze standardową chemioterapią. Odmienny mechanizm działania wymaga również ponownej analizy i ujednolicenia kryteriów radiologicznej odpowiedzi na leczenie.