Minimally invasive surgery for esophageal cancer – benefits and controversies - Wallner, Grzegorz; Zgodziński, Witold; Masiak-Segit, Wioletta; Skoczylas, Tomasz; Dąbrowski, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Klasyczna, otwarta ezofagektomia (OE) wymaga bardzo inwazyjnej operacji i wiąże się ze znacznym odsetkiem powikłań i śmiertelności. Odległe wyniki operacji raka przełyku również nie są zadowalające, dlatego też optymalne leczenie chirurgiczne jest przedmiotem ciągłej dyskusji. W ciągu ostatnich 20 lat w coraz większej liczbie ośrodków na całym świecie wprowadzana jest minimalnie inwazyjna ezofagektomia (MIE), wykorzystująca dostęp laparoskopowy i/lub torakoskopowy. Dotychczas w wielu badaniach potwierdzono lepsze wyniki MIE w porównaniu z OE, tj. krótszy pobyt w szpitalu i niższy współczynnik powikłań okołooperacyjnych. Jednakże czas operacji MIE jest dłuższy w porównaniu z OE. Wyniki całkowitego przeżycia po MIE są porównywalne z wynikami OE. Do przeprowadzenia operacji MIE wymagane są bardzo zaawansowane umiejętności w technikach laparo-torakoskopowych, przy dość długiej krzywej uczenia, co sprawia, że ten rodzaj leczenia może być dostępny tylko w doświadczonych chirurgicznych ośrodkach uniwersyteckich. Aby wykazać przewagę MIE nad metodą otwartą, potrzebne są dalsze, duże badania porównawcze.