ANAESTHESIOLOGY AND INTENSIVE CAREThe influence of epidural anesthesia on the electrical activity of heart atria - Twardowski, Pawel; Owczuk, Radoslaw; Wujtewicz, Magdalena A.; Wojciechowski, Jacek; Marjanski, Tomasz; Marciniak, Andrzej; Wujtewicz, Maria (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Znieczulenie zewnątrzoponowe w odcinku piersiowym powoduje blokadę włókien współczulnych odpowiedzialnych za unerwienie serca (poziom Th1-Th4), co skutkuje zmianami jego elektrofizjologii. Antyarytmiczny efekt znieczulenia zewnątrzoponowego w odniesieniu do nadkomorowych zaburzeñ rytmu serca, głównie migotania przedsionków, jest niepewny. Cel pracy: Badanie miało na celu ocenę wpływu znieczulenia zewnątrzoponowego na funkcję elektryczną przedsionków serca, w tym na udowodnione markery ryzyka wystąpienia okołooperacyjnego migotania przedsionków, takie jak dyspersja załamka P oraz jego maksymalny czas trwania. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 50 nieobciążonych chorobami układu sercowo-naczyniowego mężczyzn, poddanych zabiegom operacyjnym w trybie elektywnym. Wykonywano znieczulenie zewnątrzoponowe w odcinku piersiowym (grupa T, n = 25) lub lędźwiowym (grupa L, n = 25). Pomiarów dokonywano za pomocą zestawu do ciągłego zapisu krzywej EKG w dwóch punktach czasowych – przed wykonaniem blokady oraz w momencie osiągnięcia przez blokadę zakładanego poziomu (blokada czuciowa na poziomie Th1 – grupa T lub Th8 – grupa L). Wyniki: Analiza statystyczna badanych parametrów elektrokardiograficznych: maksymalnego, minimalnego oraz średniego czasu trwania załamka P; dyspersji załamka P; maksymalnego, minimalnego oraz średniego czasu trwania odstępu PR; dyspersji odstępu PR – nie wykazała występowania różnic wewnątrz oraz pomiędzy badanymi grupami w zdefiniowanych punktach czasowych. Wnioski : Niezależnie od jego lokalizacji znieczulenie zewnątrzoponowe i związana z nim blokada współczulna nie wpływają istotnie na funkcję elektryczną przedsionków serca, odzwierciedlaną w powierzchniowym zapisie EKG, w tym na parametry elektrokardiograficzne uznawane za markery zwiększonego ryzyka okołooperacyjnego migotania przedsionków, takie jak dyspersja załamka P i jego maksymalny czas trwania.