HEART AND LUNG FAILURE, TRANSPLANTOLOGYA functional assessment of patients two years after lung transplantation in Poland - Jastrzębski, Dariusz T.; Gumola, Anna; Wojarski, Jacek; Żegleń, Sławomir; Ochman, Marek; Czyżewski, Damian; Ziora, Dariusz; Zembala, Marian; Kozielski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Celem pracy jest odległa ocena efektu transplantacji płuc ( lung transplantation – LT) po 2 latach od wykonanego zabiegu. Materiał i metody: Badaniem objęto chorych, u których w okresie grudzień 2004 r. – grudzień 2009 r. (5 lat) wykonano zabieg LT w śląskim Centrum Chorób Serca (SCCS) w Zabrzu. W trakcie kwalifikacji oceniono czynność płuc (FVC, FEV1, FEV1%VC), jakość życia (kwestionariusz SF-36), poziom odczuwanej duszności (testy MRC, OCD, BDI) i mobilność [test 6-minutowego chodu (6 MWT)]. W okresie 24 miesięcy (± 2 miesiące) po przeszczepie u biorców płuca badania powtórzono. Z 35 chorych, u których wykonano w tym okresie LT, do badania zakwalifikowano 20 chorych (średnia wieku 46,6 ± 9,03 roku). Wyniki: Po przeszczepie stwierdzono istotne statystycznie przyrosty: dystansu 6 MWT z 323,8 m do 505,8 m, FVC (1,64 vs 2,88 L) i FEV1 (1,37 vs 2,09 L). Największą poprawę w odczuwaniu duszności wykazaną w kwestionariuszu MRC, OCD i BDI stwierdzono u chorych z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP), po LT. Ocena jakości życia wykazała poprawę w kwestionariuszu SF-36, największą w skumulowanej ocenie zdrowia fizycznego (PCS; 25 vs 45 pkt), szczególnie u chorych z idiopatycznym włóknieniem płuc. Wnioski : Transplantacja płuca w Polsce u chorych, którzy przeżyli 2 lata od zabiegu, jest procedurą w sposób istotny poprawiającą mobilność, czynność układu oddechowego, odczuwanie duszności oraz postrzeganie jakości życia.