Bridge to recovery in two cases of dilated cardiomyopathy after long-term mechanical circulatory support - Pacholewicz, Jerzy; Zakliczyński, Michał; Kowalik, Violetta; Nadziakiewicz, Paweł; Kowalski, Oskar; Kalarus, Zbigniew; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Mechaniczne wspomaganie serca (VADS) jest uznaną formą terapeutyczną leczenia ciężkiej niewydolności serca. Ta forma terapii przyczynia się w istotny sposób do regeneracji własnego serca w wybranej grupie pacjentów z ciężką niewydolnością serca. W pracy przedstawiono przypadki chorych zakwalifikowanych do transplantacji serca, leczonych pompą o przepływie ciągłym Heart Ware ® i pompą pulsacyjną POLVAD MEV ® , u których możliwa była regeneracja własnego serca. Z powodu długiego okresu oczekiwania na przeszczep serca chorych zakwalifikowano do leczenia mechanicznym wspomaganiem INTERMACS 3 z uwagi na pogarszającą się wydolność krążenia. Pacjenci prezentowali okresowo cechy infekcji w okolicy kaniul oraz linii zasilającej. U pacjenta z pompą Heart Ware ® obserwowano okresowo cechy krwawienia z nosa i przewodu pokarmowego. Stan kliniczny wymagał zredukowania leczenia przeciwkrzepliwego warfaryną oraz leczenia przeciwpłytkowego aspiryną. Prowadzono jedynie leczenie przeciwpłytkowe klopidogrelem. Z uwagi na cechy wykrzepiania pompy podjęto decyzję o usunięciu wspomagania w związku z poprawą funkcji serca w badaniu echokardiograficznym do 45%. W lutym 2013 r. pompa została wszczepiona z dostępu przez lewostronną torakotomię bez powikłań. U pacjenta leczonego POLVAD MEV ® po okresie ok. 20 miesięcy zaobserwowano poprawę wydolności fizycznej, wzrost frakcji wyrzutowej lewej komory do 45% oraz zmniejszenie wymiarów serca. Taki obraz kliniczny pozwolił na wykonanie z powodzeniem endomiokardialnej ablacji z uwagi na obecność migotania przedsionków. W obserwacji odległej, ponad 6 miesięcy, nie obserwowano cech niewydolności serca, NYHA I/II z zastosowaniem leczenia farmakologicznego.