Influence of proliferation signal inhibitors on vascular endothelial growth factor production in heart transplant recipients – preliminary report - Kamieńska, Natalia; Zakliczyński, Michał; Kasperska-Zając, Alicja; Szewczyk, Marta; Trybunia-Orzeszek, Dominika; Nożyński, Jerzy; Pijet, Marta; Hrapkowicz, Tomasz; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Inhibitory sygnału proliferacji (PSI) wykazują szczególne korzyści w terapii pacjentów po transplantacji serca, jednak ich stosowanie ograniczają częste działania uboczne. Ponieważ powodem pojawiania się tych działań może byæ czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego (VEGF), przeprowadzono przekrojowe prospektywne badanie pilotażowe, którego celem była ocena zależności pomiędzy obecnością PSI i/lub inhibitorów kalcyneuryny (CNI) w protokołach immunosupresyjnych pacjentów po transplantacji serca a stężeniem VEGF. Badanie zaplanowano u wszystkich pacjentów po transplantacji serca poddawanych planowym badaniom kontrolnym, wyrażającym zgodę na udział. Doniesienie wstępne przygotowano po oznaczeniu VEGF w pierwszych 89 próbkach. W grupie badanej (n = 84) wyróżniono grupę chorych otrzymujących PSI (n = 14) dalej podzieloną na podgrupy PSI + CNI (n = 10) i PSIw/oCNI (n = 4) w zależności od tego, czy przyjmowali oni CNI, oraz grupę CNIw/oPSI (n = 70) otrzymującą CNI bez PSI. Pięciu pacjentów niewymagających immunosupresji stanowiło grupę kontrolną. Obecnośæ VEGF stwierdzono w surowicy 70 (83%) pacjentów z grupy badanej: mediana (zakres) 18 (0-316) pg/ml, średnia 35 ± 57 pg/ml. W grupie PSI VEGF był obecny u 13 (93%) pacjentów: mediana (zakres) 22 (0-110) pg/ml, średnia 28 ± 28 pg/ml, przy czym pogrupa PSI + CNI uzyskała odpowiednio 19 (8-20) pg/ml i 16 ± 6 pg/ml, a podgrupa PSIw/oCNI 29 (0-110) pg/ml i 32 ± 32 pg/ml. W grupie CNIw/oPSI VEGF stwierdzono u 57 (81%) pacjentów: mediana (zakres) 16 (0-316) pg/ml, średnia 37 ± 62 pg/ml, a w grupie kontrolnej u 3 (60%) pacjentów: odpowiednio 4 (0-110) pg/ml, 32 ± 48 pg/ml. Różnice obserwowane między grupami nie były istotne statystycznie (testy χ2 i U Manna-Whitneya). Podsumowując, różnice pomiędzy stężeniami VEGF w poszczególnych grupach wskazują na to, iż jego wytwarzanie podlega wpływom leków immunosupresyjnych z grup PSI i CNI, jednak udowodnienie tej relacji wymaga kontynuacji badań z udziałem większej liczby uczestników.