FORUM MŁODYCHIsolated coronary artery bypass grafting in extracorporeal circulation in patients over 65 years old – does age still matter? - Miśkowiec, Dawid; Walczak, Andrzej; Ostrowski, Stanisław; Wrona, Ewa; Bartczak, Karol; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Pomostowaniu aortalno-wieńcowemu (PAW) w ostatnich latach poddawani są pacjenci w coraz bardziej zaawansowanym wieku. Cel pracy: Ocena wpływu wieku i współistniejących czynników ryzyka na wystąpienie powikłań pooperacyjnych oraz wczesną śmiertelność pooperacyjną po izolowanym PAW. Materiał i metody: Retrospektywnie przeanalizowano dokumentację medyczną 2194 pacjentów. Wyselekcjonowano grupę 1303 zabiegów izolowanego PAW. Z analizy wykluczono pacjentów bez kompletnego zestawu danych klinicznych (n = 106; 4,8%). Pozostałych 1197 pacjentów podzielono na dwie podgrupy według wieku: grupa 1 – osoby < 65. roku ¿ycia (n = 662; 55,3%); grupa 2 – osoby ≥ 65. roku ¿ycia (n = 535; 44,7%). Wyniki: śmiertelność 30-dniowa wyniosła 3,93% i była ponad 6-krotnie wy¿sza u osób starszych (1,21 vs 7,29%; p < 0,001). Powikłania wystąpiły ogółem u 176 (14,70%) pacjentów, częściej u osób w starszej grupie wiekowej (10,42% vs 20,0%; p < 0,001). W tej grupie odnotowano równie¿ większą częstość wszystkich rodzajów powikłań, w szczególności: świe¿ego pooperacyjnego zawału serca (1,96% vs 5,42%; p = 0,001), powikłań oddechowych (1,36% vs 4,11%; p = 0,005), powikłań neurologicznych (1,81% vs 3,74%; p = 0,04) oraz niewydolności wielonarządowej (0,30% vs 1,68%; p = 0,03). Starsi pacjenci wymagali dłu¿szego mechanicznego wspomagania wentylacji (24,0 ± 27,9 vs 37,0 ± 74,1 godz.; p = 0,004) oraz dłu¿ej przebywali na oddziale intensywnej opieki medycznej (2,5 ± 3,0 vs 4,1 ± 7,84 dnia; p < 0,001). Niezale¿nymi predyktorami zgonu były: płeć ¿eńska [OR (95% CI) = 2,4 (1,2-4,5)], wiek ≥ 65 lat [OR = 4,9 (2,1-11,1)], eGFR 72 minut [OR = 5,5 (2,7-10,9)] oraz obecność zwę¿enia pnia lewej tętnicy wieńcowej (> 50%) [OR = 2,4 (1,3-4,6)]. Wnioski: Wiek wcią¿ istotnie wpływa na śmiertelność i częstość powikłań po izolowanym PAW.