Urgent splenectomy in the course of prosthetic valve endocarditis - Marcinkiewicz, Anna; Ostrowski, Stanisław; Pawłowski, Witold; Palczak, Artur; Kośmider, Adamek; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
W pracy przedstawiono przypadek pęknięcia śledziony w przebiegu infekcyjnego zapalenia wsierdzia (IZW). śledziona jest jednym z najczęściej zajętych narządów w przebiegu IZW, z czego część przypadków pozostaje niemych klinicznie. Pęknięcie śledziony to rzadkie powikłanie IZW, ale wiąże się z wysoką śmiertelnością i wymaga pilnej interwencji chirurgicznej. Opisany pacjent prezentował niezbyt nasilone objawy w postaci bólów brzucha, nudności i wymiotów. Oprócz IZW i sztucznej zastawki pacjent miał zwężenie pnia lewej tętnicy wieńcowej, będące przyczyną ostrego zespołu wieńcowego w okresie przedoperacyjnym i wymagające implantacji stentu. Do pęknięcia śledziony doszło na podłożu zatorowości i zawału w obrębie narządu. W czasie zabiegu kardiochirurgicznego na protezie aortalnej nie znaleziono żadnych wegetacji, a sama proteza, wszczepiona 20 lat wcześniej, funkcjonowała prawidłowo. Była nieuszkodzona i dobrze wgojona, dlatego podjęto decyzję o jej pozostawieniu. Pooperacyjny stan kliniczny pacjenta i wykonane badanie echokardiograficzne potwierdziło korzystny efekt takiego postępowania.