Anomalous origin of circumflex coronary artery from right pulmonary artery in a hypoplastic left heart syndrome child - Jaworski, Radoslaw; Kansy, Andrzej; Łaniewski-Wołłk, Przemysław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
W pracy opisano przypadek kliniczny noworodka z zespołem hipoplazji lewego serca i nieprawidłowym odejściem gałęzi okalającej lewej tętnicy wieńcowej od prawej tętnicy płucnej. U dziecka wykonano operację Norwooda w modyfikacji Sano z przeszczepieniem gałęzi okalającej lewej tętnicy wieńcowej do neo-aorty. W 5. dobie pooperacyjnej dziewczynka zmarła z powodu niewydolności serca. Dokładna ocena przebiegu tętnic wieńcowych u dzieci z zespołem hipoplazji lewego serca jest w planowaniu zabiegu operacyjnego niezwykle istotna.