A successful cesarean section in a pregnant woman with A (H1N1) influenza requiring ECMO support - Łysenko, Lidia; Zaleska-Dorobisz, Urszula; Blok, Radosław; Dumański, Andrzej; Zielińska, Marzena; Kustrzycki, Wojciech; Durek, Grażyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Ciężarna, lat 24, w 29,4 tygodniu ciąży z objawami ostrej niewydolnoœci oddechowej dorosłych w przebiegu zakażenia wirusem grypy A (H1N1) została przyjęta na oddział intensywnej terapii. Osiem godzin po przyjęciu chorej rozpoczęto udowo-szyjne, żylno-żylne przezmembranowe natlenianie pozaustrojowe (ECMO). W 7. dobie leczenia, w związku z narastającym zagrożeniem życia matki i płodu, podjęto decyzję o wykonaniu cięcia cesarskiego (CS) bez wyłączania ECMO. Odstawiono wlew heparyny i po 5 godzinach, w znieczuleniu ogólnym, wykonano CS. Urodzono córkę żywą niedonoszoną o wadze 1200 g. W okresie okołooperacyjnym nie obserwowano powikłań. W 17. dobie leczenia pacjentka została z sukcesem odłączona od ECMO, a 10 dni później wypisana do domu. Dziecko w dobrym stanie ogólnym zostało wypisane do domu 41 dni po urodzeniu.