QUALITY IN MEDICINEThe influence of sense of coherence on emotional response in heart transplant recipients – a preliminary report - Milaniak, Irena; Wilczek-Rużyczka, Ewa; Wierzbicki, Karol; Sadowski, Jerzy; Przybyłowski, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Sukces przeszczepiania serca w przedłużaniu życia i dobrego samopoczucia musi być rozważany również w odniesieniu do psychospołecznych aspektów zabiegu, które same w sobie mają wpływ na chorobowość w odległym okresie po przeszczepieniu. Poczucie koherencji oraz odpowiedź emocjonalna na zabieg przeszczepienia są ważnymi czynnikami w tej grupie pacjentów. Celem pracy była ocena wpływu poczucia koherencji i strategii radzenia sobie ze stresem na odpowiedź emocjonalną na zabieg transplantacji u osób po przeszczepieniu serca. Materiał i metody: Badania przeprowadzono wśród 46 biorców serca. W celu oceny odpowiedzi emocjonalnej na zabieg przeszczepienia serca oraz zasobów osobistych (poczucia koherencji) użyto następujących narzędzi badawczych: Kwestionariusza Odpowiedzi Emocjonalnej na Zabieg Przeszczepienia Narządu (TxEQ) oraz Kwestionariusza Orientacji ¯yciowej A. Antonovskiego (SOC-29). Dane zostały poddane analizie statystycznej. Wyniki : Biorcy przeszczepu serca nie mają poczucia winy wobec dawcy i trudności z ujawnieniem swojej tożsamości jako biorcy serca. Badanie wskazuje na dobry poziom przestrzegania zaleceń dotyczących leczenia immunosupresyjnego oraz umiarkowaną troskę o swoje przeszczepione serce, jak i odpowiedzialność za przeszczepione serce. Globalne poczucie koherencji wiązało się z poczuciem winy wobec dawcy, troską o przeszczepione serce oraz ujawnieniem faktu transplantacji. Wnioski: Siła poczucia koherencji jest związana z poziomem odpowiedzi emocjonalnej na przeszczep serca.