HISTORY OF CARDIAC AND THORACIC SURGERY The radiologist’s tragedy, or Bland-White-Garland syndrome (BWGS). On the 80th anniversary of the first clinical description of ALCAPA (anomalous left coronary artery from the pulmonary artery) - Mazurak, Magdalena; Kusa, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
W 1933 r. trzej lekarze ze szpitala w Bostonie: William Franklin Bland, Paul Dudley White i Joseph Garland, opisali przypadek nieprawidłowego odejścia lewej tętnicy wieńcowej od tętnicy płucnej (ALCAPA) u 3-miesięcznego chłopca. Dziecko zmarło po 2 tygodniach hospitalizacji. Ojcem tego niemowlęcia był dr Aubrey Hampton, radiolog, kolega z pracy White’a, Blanda i Garlanda. Niniejsze opracowanie jest spojrzeniem z perspektywy 80. rocznicy pierwszego klinicznego opisu ALCAPA.