Zastosowanie pregabaliny w terapii bólu u pacjentów w przebiegu choroby nowotworowej – opis przypadków klinicznych - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Około 80% pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową cierpi z powodu bólu. U ponad 30% pacjentów ból ten ma charakter neuropatyczny lub mieszany. W poniższym opracowaniu omówiono dwa przypadki pacjentów z bólem nowotworowym, z których jeden dotyczył bólu z komponentem neuropatycznym, druga pacjentka cierpiała z powodu obwodowej neuropatii spowodowanej chemioterapią. Przedstawiono strategię leczenia bólu nowotworowego z komponentem neuropatycznym za pomocą łącznego zastosowania leku opioidowego i pregabaliny. W opisanych sytuacjach klinicznych uzyskano dobrą kontrolę bólu, w jednym przypadku udało się zredukować dawkę leku opioidowego.