Badania balistyczne karabinka pneumatycznego - Bogiel, Grzegorz (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2014)
Celem pracy jest określenie prędkości, energii, maksymalnego zasięgu i odległości, na jakiej śruciny wystrzeliwane z karabinka pneumatycznego o energii poniżej 17 J stanowią zagrożenie dla nieosłoniętej skóry ludzkiej. W badaniach wykorzystano radar dopplerowski i program z zakresu balistyki zewnętrznej.