Brak szacunkuRozmowa z Ireną Lipowicz, Rzecznikiem Praw Obywatelskich - Gębska, Kamilla; Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2014)
– Prawa pacjenta, obywatela w sektorze ochrony zdrowia nie zawsze są w Polsce przestrzegane. Bardzo mnie to martwi, myślę o tym z wielką troską. Dotyczy to zresztą przestrzegania nie tylko praw pacjentów, lecz także praw lekarzy. W tym obszarze zmian wymaga zarówno prawo, jak i praktyka – mówi Irena Lipowicz.