Uciec z SOR-u Rozmowa ze Stanisławem Biernackim, p.o. ordynatorem Szpitalnego Oddziału Ratunkowego Wojewódzkiego Centrum Szpitalnego Kotliny Jeleniogórskiej w Jeleniej Górze - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2014)
Głównym problemem szpitalnych oddziałów ratunkowych (SOR) jest nadmiar pacjentów. Najwyższa Izba Kontroli stwierdziła, że 80–85 proc. osób zgłaszających się na SOR nie powinno trafiać na ten oddział, lecz do nocnej i świątecznej pomocy lekarskiej – SOR ma działać w stanach nagłego zagrożenia życia, a tak nie jest.