Polska norma - Buczkowska, Elżbieta (Menedżer Zdrowia, 2014)
Polski system ochrony zdrowia podlega ustawicznym reformom, ciągle zmieniają się zasady jego funkcjonowania. Powstała silna presja, by oszczędzać, między innymi poprzez racjonalizację zatrudnienia. Nic dziwnego, że pielęgniarki zaczęły domagać się rozwiązania kwestii norm zatrudnienia zgodnie z zapotrzebowaniem chorych na opiekę.