Martwicze zapalenie jelit – opis przypadku - Kram, Mirosława (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Martwicze zapalenie jelit ( necrotizing enterocolitis – NEC) należy do najczęstszych schorzeń wymagających interwencji chirurgicznej w okresie noworodkowym. Największym czynnikiem ryzyka jest wcześniactwo.