Specyfika opieki pielęgniarskiej nad pacjentem geriatrycznym leczonym operacyjnie - Wojnicz-Michera, Irena; Juszczak, Katarzyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Stworzenie optymalnych warunków dla pacjenta w wieku starszym pozwala na zaplanowanie profesjonalnej i całościowej opieki pielęgniarskiej. Współwystępowanie kilku przewlekłych chorób, wielolekowość oraz nakładanie się zmian chorobowych na zmiany będące skutkiem procesu starzenia znacznie zwiększają ryzyko operacji i znieczulenia w tej populacji wiekowej. Rozpoznanie problemów chorego i jego potrzeb jest zawsze korzystne, ponieważ umożliwia pielęgniarce podjęcie działań, które je zminimalizują i skuteczniej przygotują pacjenta do operacji, a w konsekwencji pozytywnie wpłyną na chorego i jego rodzinę. Przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego ma znaczący wpływ na okres okołooperacyjny i pooperacyjny, szczególnie u osób w wieku starczym. Ważną funkcję w działaniu przygotowawczym do operacji pełni zespół terapeutyczny (każdy według swojej kompetencji), w którym swoistą rolę odgrywa pielęgniarka.