Ocena stopnia satysfakcji z życia u osób ze stomią jelitową w zależności od wybranych czynników demograficznych - Glińska, Jolanta; Jaros, Anna; Lewandowska, Małgorzata; Dziki, Łukasz; Dziki, Adam; Brosowska, Beata (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Wstęp: Satysfakcja z życia jest pojęciem wielowymiarowym i zależy od wielu czynników, które determinują dobry nastrój. Jest to indywidualne podejście pacjenta do sytuacji trudnych. Jednak tym, co daje najwięcej satysfakcji w życiu, jest pełnia zdrowia i sił witalnych. Choroba, która niekiedy pojawia się dość niespodziewanie, burzy dotychczasowy porządek i zmniejsza tę satysfakcję. Jedną z trudnych sytuacji dla chorego jest wyłonienie stomii jelitowej, co w przypadku wielu pacjentów jest radykalnym postępowaniem, ratującym życie, ale jednocześnie zbyt często doprowadzającym do poważnego zmniejszenia aktywności. Cel pracy: Ocena stopnia satysfakcji z życia osób po wyłonieniu stomii jelitowej w zależności od wybranych czynników demograficznych. Materiał i metody : Badanie przeprowadzono wśród 50 chorych, u których niezbędne było wyłonienie stomii jelitowej, zarówno kolostomii, jak i ileostomii. Jako narzędzie badawcze zastosowano skalę satysfakcji z życia (SWLS) autorstwa E. Diener i wsp. w adaptacji Z. Juczyńskiego. Wyniki : Większość badanych stanowiły kobiety. Najczęstszą przyczyną wyłonienia stomii jelitowej był rak jelita grubego. Jak wykazało badanie, zadowolenie z życia pacjentów z wyłonioną stomią jest, niestety, bardzo małe. Wnioski : Wyłonienie stomii jelitowej jest dla pacjentów obu płci dużym obciążeniem. Mężczyźni wykazują nieznacznie wyższy poziom satysfakcji życiowej. Na poziom satysfakcji z życia ma wpływ czas od wyłonienia stomii. Im dłuższy jest okres wyłonienia stomii, tym lepsza jest satysfakcja z życia.