Ocena klinicznych czynników ryzyka wystąpienia padaczki lekoopornej u dzieci i młodzieży - Kasprzyk, Marta; Brola, Waldemar; Wendorff, Janusz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: Padaczka jest jedną z najczęstszych chorób neurologicznych u dzieci. Około 20–30% przypadków padaczki nie poddaje się leczeniu. Wciąż poszukuje się czynników ryzyka lekooporności. Cel pracy : Ocena znanych już wcześniej czynników, analiza rzadko opisywanych oraz znalezienie dotychczas niezbadanych przyczyn lekooporności w padaczce u dzieci wraz z określeniem siły ich wpływu. Materiał i metody: Badaniem objęto 152 dzieci spośród 383 hospitalizowanych na Oddziale Neurologii Dziecięcej Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi w 2012 r. z powodu padaczki. Na podstawie dokumentacji, badania neurologicznego i własnego kwestionariusza wyodrębniono dwie grupy pacjentów – z padaczką lekooporną oraz podatną na leki. Porównywano rodzaj, siłę wpływu oraz częstość występowania różnych czynników. W analizie statystycznej wykorzystano test χ 2 . Za poziom istotności przyjęto p < 0,05. Wyniki : U 64 osób stwierdzono padaczkę lekooporną (42,1%), a 88 miało padaczkę podatną na leczenie (57,9%). Do czynników o największej sile wpływu na ujawnienie się lekooporności należały: duża częstość występowania napadów (V-Cramera = 0,66), rodzaj zespołu padaczkowego (V-Cramera = 0,62), opóźnienie rozwoju psychoruchowego (V-Cramera = 0,62) oraz występowanie stanów padaczkowych (V-Cramera = 0,6). Rzadko lub w ogóle nieopisywanymi czynnikami ryzyka były infekcje ośrodkowego układu nerwowego we wczesnym dzieciństwie (V = 0,41), powtarzające się ciężkie infekcje dróg oddechowych u dziecka (V = 0,32) oraz choroby infekcyjne przebiegające z gorączką u matki w ciąży (V = 0,31). Wnioski : W badaniu potwierdzono wpływ znanych przyczyn lekooporności oraz wykazano znaczenie niedocenianych dotychczas czynników zapalnych i infekcyjnych przebiegających z gorączką, zarówno u dziecka, jak i u matki w ciąży. Introduction