Ocena wybranych przyczyn i analiza przebiegu porodu z udziałem partnera - Bąk, Beata; Sikorski, Marek; Woźniak, Aleksandra (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: Po kilku latach wzrostu popularności porodów rodzinnych zasadna jest ocena czynników wpływających na decyzję o odbyciu tego typu porodu, jak również jej skutków. Cel pracy: Określenie, w jaki sposób takie czynniki, jak wiek rodzącej, stan cywilny, miejsce zamieszkania, wykształcenie jej i partnera, status materialny, dotychczasowa rodność i udział w zajęciach szkoły rodzenia, wpływają na podjęcie decy-zji o porodzie rodzinnym. Analizowano także obiektywne wskaźniki przebiegu porodu, w tym: sposób jego zakończenia, wykonanie zabiegu nacięcia krocza, zastosowanie środków przeciwbólowych, stan noworodka. Badano jakość przebytego porodu w subiektywnej ocenie młodych matek. Materiał i metody: Za pomocą ankiety i analizy dokumentacji medycznej porównano 80 kobiet rodzących z udziałem partnera i 80 rodzących tradycyjnie. Zebrane dane poddano analizie statystycznej. Wyniki: Wiek i stan cywilny nie był istotny z punktu widzenia decyzji o rodzaju porodu. W towarzystwie partnerów częściej niż bez nich rodziły mieszkanki miast, dla których był to pierwszy poród, oraz pary z wyższym wykształceniem, wysokim statusem ekonomicznym i te, które uczęszczały do szkoły rodzenia. Porody przebiegały drogami i siłami natury niezależnie od ich formy i były źródłem pozytywnych doświadczeń, mimo że kobiety rodzące z partnerem nieznacznie częściej odczuwały brak intymności. Nacięcie krocza częściej wykonywano u kobiet, które rodziły z partnerem. Noworodki uzyskały podobną liczbę punktów w skali Apgar. W czasie porodów rodzinnych częściej niż w czasie konwencjonalnych stosowano środki przeciwbólowe. Wnioski : Do głównych zalet porodu rodzinnego zalicza się poczucie dowartościowania, bezpieczeństwa i pogłębienie więzi partnerskich, natomiast do wad obawę o pogorszenie jakości życia seksualnego.