Wady postawy a prędkość środka nacisku stóp u dzieci w wieku szkolnym - Wilczyński, Jacek; Lipińska-Stańczak, Magdalena; Szaraniec, Katarzyna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: Rozwój cywilizacji oraz współczesny styl życia dzieci i młodzieży powoduje ustawiczne zwiększanie się częstości występowania wad postawy. Cel pracy : Analiza związku między wadami postawy a prędkością środka nacisku stóp u dzieci w wieku szkolnym. Materiał i metody: Badaniami objęto 503 dziewcząt i chłopców w wieku 12–15 lat. W badaniach postawy zastosowano technikę fotogrametrii przestrzennej. Prędkość boczną i prędkość przednio-tylną środka nacisku stóp badano na platformie Cosmogamma. Wyniki: Prędkość boczna oscylowała od 8,22 mm/s przy oczach otwartych do 7,63 mm/s przy oczach zamkniętych; w postawie prawidłowej od 8,45 mm/s przy oczach otwartych do 7,64 mm/s przy oczach zamkniętych, a w postawie wadliwej od 7,90 mm/s przy oczach otwartych do 7,63 mm/s przy oczach zamkniętych. Prędkość przednio-tylna oscylowała od 10,50 mm/s przy oczach otwartych do 10,56 mm/s przy oczach zamkniętych; w postawie prawidłowej od 10,73 mm/s przy oczach otwartych do 10,64 mm/s przy oczach zamkniętych, a w postawie wadliwej od 10,17 mm/s przy oczach otwartych do 10,45 mm/s przy oczach zamkniętych. Wnioski : Analiza wariancji prędkości bocznej wykazała jedynie istotny efekt opcji badania (p = 0,002). Prędkość boczna w teście przy oczach zamkniętych istotnie się zmniejszyła zarówno w postawie prawidłowej, jak i wadliwej. Nie wystąpiły jednak istotne różnice prędkości bocznej między postawą prawidłową i wadliwą. Analiza wariancji nie wykazała istotnych efektów dla prędkości przednio-tylnej.