Wiedza mieszkańców województwa świętokrzyskiego na temat transplantologii - Marcickiewicz, Izabela; Głuszek, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: Transplantacje niejednokrotnie ratują zdrowie i życie ludzkie, równocześnie budzą wiele kontrowersji medycznych i filozoficznych. Cel pracy: Próba oceny wiedzy mieszkańców województwa świętokrzyskiego na temat transplantologii oraz określenia czynników wpływających na poziom tej wiedzy, a także zastosowania uzyskanych informacji w promocji transplantologii w naszym regionie. Materiał i metody: Badania przeprowadzono od lipca do października 2010 r. Objęto nimi 150 osób, w tym 96 kobiet i 54 mężczyzn. Wszyscy byli mieszkańcami województwa świętokrzyskiego, zatrudnionymi w różnych zakładach pracy. Osoby te poproszono o wypełnienie anonimowej ankiety. Wyniki badań opracowano statystycznie (statystyka opisowa). Wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, a jako technikę zastosowano ankietę. Jako narzędzie badawcze wybrano kwestionariusz ankiety. Wyniki: Świadomość mieszkańców województwa świętokrzyskiego wobec problemu transplantologii jest na dobrym poziomie i w większości mają oni pozytywny stosunek do przeszczepiania narządów. Wnioski : W Kielcach po kampanii promocyjnej ,,Przeszczep to drugie życie” wzrosła liczba pobrań narządów. Różnorodność działań stowarzyszeń i fundacji zaangażowanych w propagowanie transplantologii pogłębia i uaktualnia wiedzę społeczeństwa na ten temat.