Znaczenie rehabilitacji w leczeniu raka piersi - Kamusińska, Elżbieta; Ciosek, Marta; Karwat, Irena D. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
W wyniku mastektomii z powodu raka sutka u pacjentki powstaje wiele problemów i dysfunkcji fizycznych związanych z koniecznością ciągłej ochrony kończyny górnej po stronie operowanej piersi oraz stosowania specjalistycznego postępowania fizjoterapeutycznego. Rehabilitacja stanowi integralną cześć procesu leczenia nowotworu piersi, a zasadniczym jej celem jest ograniczenie niektórych fizycznych, psychicznych i społecznych następstw choroby. Realizacja celów rehabilitacji wymaga pracy zespołowej, jednoczesnego rozwiązywania problemów różnych obszarów życia osoby chorej. Należy traktować ją jako całokształt działań opiekuńczych dotyczących człowieka w ujęciu holistycznym. Bardzo ważnym elementem rehabilitacji po mastektomii jest utwierdzenie chorej w przekonaniu, że może ona z pomocą zespołu specjalistów pokonać trudności, rozwiązać swoje problemy i powrócić do codziennego życia.